Papryka faszerowana
przepis bezglutenowy, bezmleczny,
Składniki
2/3 szklanki ryżu brązowego lub białego (polecam brązowy, jest zdrowszy, choć gotuje się go dłużej)
2 łyżki oleju roślinnego
1 cebula, drobno pokrojona
3 ząbki czosnku, drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę
50 dag mięsa mielonego (wieprzowina, indyk – co lubicie)
sól i pieprz do smaku
4 czerwone papryki
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
Kilka listków bazylii lub ½ łyżeczki suszonej
1 litr soku pomidorowego
1 łyżka oliwy z oliwek
W 1 garnku gotujemy ryż wg. Instrukcji producenta.
W 2 garnku lub na dużej patelni smażymy dużą cebulę pokrojoną w drobną kostkę i 2 ząbki czosnku do delikatnego zarumienienia. Odkładamy dużą łyżkę cebuli duszonej do sosu. Następnie dodajemy mięso mielone i 5 łyżek wody, jeszcze chwilę dusimy mieszając co chwilę - ok 10 min. Sól, majeranek do smaku, można dodać zioła prowansalskie - szczyptę. Potem dodajemy gotowany ryż i razem wszystko w garnku mieszamy i podgrzewamy delikatnie.
W międzyczasie sok wlewamy do 3 małego garnka, wrzucamy do niego trochę podduszonej cebulki i ząbek czosnku, łyżkę oliwy z oliwek oraz suszoną bazylię, przyprawiamy do smaku. Całość możemy zblendować, żeby cebula nie była wyczuwalna, ale nie musimy.
Paprykę myjemy, odcinamy ogonek razem z górną częścią i usuwamy gniazdo. Potem wkładamy do środka gorący farsz łyżką i przykrywamy częścią z ogonkiem. Następnie papryki wkładamy do garnka i wlewamy sos. Można dodać liść laurowy i ziele angielskie do sosu, gotujemy 15 minut. Dzięki temu papryka nie mięknie i jest szybko gotowa. Zimny farsz długo się gotuje.
Uwagi:
Do sosu można dodać śmietankę ryżową.
Jeśli nie jesteśmy na diecie bez białek mleka krowiego można przed przykryciem wieczka na wierzchu farszu położyć plaster mozarelli, a sos można lekko zabielić śmietaną na koniec. W tym przypadku jeśli macie ochotę, możecie użyć mięsa wołowego lub cielęciny.